Author Archives: admin

Partalan Päiväkirjat

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Tässä osiossa tutkijat ja koordinaattori esittelevät hankkeen etenemistä. Millaista on kenttätyö Suomen kesässä (eli polttavassa kuumuudessa tai äärimmäisen kylmässä vesisateessa)? Mitä historian juonenkäänteitä haastatteluista paljastuu? Mistä koko hanke sai alkunsa? Näihin ja moniin muihinkin jännittäviin käänteisiin saat lisäinfoa tästä osiosta! Read more»

Partala-hakkeen kuulumisia

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Vuosi 2017 alkaa pikkuhiljaa kallistua kohti loppuaan. Myös kolmivuotinen Partala- hankeemme on loppusuoralla. On aika solmia langanpäitä yhteen ja katsoa, mitä kulunut vuosi on tuonut tullessaan. Partalan historia on yhtä vanhaa, kuin Juvan historiakin, sillä Juvan seurakunnan perustamisasiakirjaa oli allekirjoittamassa Juho Partanen, todennäköisesti juuri tämän tilan Partasia. Näin ollen Juvan juhlavuosi 575 ollut myös Partalalle juhlavuosi. Tätä Juvan kunnan, seurakunnan […] Read more»

Elokuu

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Lauantai 12.8.2017, kulttuuriohjaaja Laura Partamies Juvan museo sulki ovensa tänään, kesäopastukset ovat siis opastettu. Uskomatonta, miten nopeasti kesä meni. Ja ajatella, miten kokonainen vuosi voi kulminoitua muutamaan oven avaamiseen ja sulkemiseen. Aloitin työskentelyni Juvan kunnalla vuonna 2014 Partalan keltaisessa rakennuksessa museo-oppaana. Jo samana syksynä sain aloittaa kulttuuriohjaajana Juvan kunnassa. Partalalla on tästä syystä aivan erikoinen paikka sydämessäni, joten museon ovia […] Read more»

Heinäkuu

marraskuu 15th, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Arkeologisia kaivaustutkimuksia tehtiin Juvan museon pihamaalla ja sen viereisellä pellolla 3.-15. heinäkuuta. Partala-hankkeen kaivaukset alkoivat museossa pidetyllä infotilaisuudella, jossa kiinnostuneille esiteltiin hankkeen taustaa, Partalan historiaa, aikaisempia löytöjä sekä tulevia tutkimuksia. Aiempien vuosien esineistä eniten yleisön kiinnostusta herättänyt löytö on luonnollisesti ristiretkiaikainen ristiriipus, ’Juvan risti’. Oikea ristiriipus oli kaivausten ajan esillä museon näyttelyssä rinnan siitä tehdyn muinaiskorun (alkuperäistä löytöä vastaavan kopion) […] Read more»

Kesäkuu

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Keskiviikko 28.6.2017, kansatieteilijä Kirsi Vertainen Kevään uurastus Juvan museon uuden perusnäyttelyn kanssa saatiin onnelliseen päätökseen. 30.5 2017 alkaen eli aivan kesän kynnyksellä uusi Partalan vaiheista kertova näyttely avautui yleisölle. Näyttely on koottu pääosin Partalan viisi vuosisataa- hankkeen aikana kootusta aineistosta: asiakirjalähteistä, kartoista, valokuvista ja erityisesti esineistä, joita arkeologit ovat hankkeen aikana Partalan pelloilta löytäneet. Esineet ovat nyt ensi kertaa esillä […] Read more»

Toukokuu

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Kysy, ja tutkija vastaa! Haastattelussa hankkeen kansatieteilijä Kirsi Vertainen. 1. Miksi Partala? Valitsin Partalan, koska se on tavattoman kiinnostava kohde. Tavallaan se on meidän kaikkien juvalaisten “oma”, koska se on kunnan omistuksessa ja myös sen keskeinen sijainti Savonlinnan tien varressa takaa sen, että se on kaikille tuttu. Tietenkin myös tilan vaiherikas historia tekee siitä kiinnostavan. Ensimmäistä kertaa tutustuin Partalaan tehdessäni […] Read more»

Huhtikuu

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Kysy, ja tutkija vastaa! Haastattelussa hankkeen arkeologi Juha Ruohonen. Mitä arkeologi tekee työkseen ja missä sellaiseksi voi kouluttautua? Suurin osa arkeologin työstä koostuu toimistossa, kirjastossa ja arkistossa istumisesta sekä raporttien ja tutkimusten kirjoittamisesta. Vaikka lehtiä lukemalla tai elokuvia katsomalla voisi toisin päätellä, tehdään arkeologisia kaivauksia ja muita kenttätöitä oikeastaan todella vähän. Osa erikoistuu tekemään kaivauksia, osa tutkimaan vaikkapa vanhoja luita, […] Read more»

Maaliskuu

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Maanantai 20.3.2017, Juvan kunnanvirasto, kulttuuriohjaaja Laura Partamies Toenperän kirjaston Juvan toimipisteelle kokoontui 18.3.2017 nelisenkymmentä henkeä kuuntelemaan yleisöluentoa Partalan kaivauksista. Aluksi Kirsi Vertainen esitteli Partalan historiaa, jonka jälkeen Juha Ruohonen kertoi viime kesänä (2016) tehdyistä esinelöydöistä. Luentoa kuunnelleet pääsivät näkemään alkuperäisen “Juvan ristin” sekä paljon muita pellosta löydettyjä esineitä, jotka kertovat Partalan historiasta sekä vauraudesta. Juha Ruohonen paljasti, että kesällä 2017 […] Read more»

Helmikuu

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Keskiviikko 1.2.2017, Juvan kunnanvirasto, kulttuuriohjaaja Laura Partamies Soittelimme Kirsi Vertaisen kanssa pitkän puhelun ja suunnittelimme Juvan museoon koottavan Partala-näyttelyn toteutusta ja aikataulua. En enää edes muista, kumman ideasta se alun perin lähti. Halusin uudistaa Juvan museon näyttelyitä, Kirsi oli ajatellut jo pidemmän aikaa Partalan historiasta kertovasta näyttelystä. Erään kerran sitten avasin suuni ja sotkin Kirsin tähän mukaan (vai menikö se […] Read more»

Tammikuu

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Maanantai 30.1.2017, Juvan kunnanvirasto. Kulttuuriohjaaja Laura Partamies Olen taas kadottanut tammikuun. Vasta vuoden vaihtumista juhlistettiin ilotulittein ja aloitimme Juva 575 – juhlinnan. Nyt seurakunnan perustamisjuhlallisuudet on pidetty ja matkaamme kovaa vauhtia ajassa kohti kevättä. Seurakunnan perustamispäivänä 19.1. saimme kuulla sattumuksia Juvan historiasta paikallisen historiaharrastaja Erkki Hännisen kertomana ja 22.1. kirkossa järjestettiin juhlatilaisuus Juvan 575:n perustamispäivän kunniaksi. Istun toimistossani kunnanvirastolla. Olen […] Read more»

Juvan Partalasta löytyi ainutlaatuinen ristiretkiaikainen riipus

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Juvan Partalan historiallisen kuninkaankartanon alueen arkeologisten tutkimusten yksi vanhimmista esineistä on ristiriipus. Kyseessä on koristeellinen ja valamalla valmistettu, sakaroiden päistä levenevä tasavartinen ristiriipus. Ristin koko on noin 4 x 3,5 cm ja se on valmistettu tina-hopea-kupariseoksesta. Koristeellisen ristin reunoja kiertää yksin- tai kaksinkertainen kohojuovakuvio. Sakarat ja sakaroiden juuret on koristeltu soikeilla pisaramaisilla kuvioilla. Ristin keskuskoristelu koostuu ympyrän muotoon asetetusta kaksinkertaisesta […] Read more»

Päiväkirjat

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Sääpäiväkirja vuodelle 1891 jatkuu vielä muutamin syksyn osalle tehdyin merkinnöin: Syyskuun 24. päivä oli sateista ja sateista oli 29. päivään asti. Lokakuulta 17. päivään asti oli lämmin ja pouta eikä vielä ollut lunta satanut yhtään. Tuuli vain etelästä eikä satanut moneksi vettä koko syksynnä. Marraskuun 4. päivää vasten satoi lunta ja 5. päivää vasten aamulla meni järviä jäähän ja 6. […] Read more»

Hankkeen alkaminen

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Hanke on nyt virallisesti käynnistynyt. Pohjatyöt ovat alkaneet. Tilan taustoja käydään läpi erilaisista lähdeaineistoista, kuten Juvan, Rantasalmen, Savon ja Säämingin historioista, Asutuksen yleisluettelosta, henkikirjoista, maakirjoista, kartoista ja isojakoasiakirjoista unohtamatta Juvan kunnan arkistoon talletettuja runsaita dokumentteja. Hieno lisä keskiaikaisten Partalaa koskevien asiakirjojen tutkimukseen oli ryhmällemme myönnetty Etelä-Savon kulttuurirahaston apuraha. Tuen avulla näitä käsialaltaan haasteellisia asiakirjoja on mahdollista käännättää vanhojen käsialojen asiantuntijalla […] Read more»

Hankkeen kuulumisia elokuun alussa 2016

marraskuu 22nd, 2017 | By admin | Posted in Partalan Päiväkirjat

Kesän kallistuessa hiljalleen syksyä kohti voimme tyytyväisenä tarkastella heinäkuun aikana saatuja tuloksia niin arkeologian, kuin kansatieteenkin puolella. Arkeologian osuus käynnistyi 4.7 2016 yleisölle suunnatulla infolla Partalan päärakennuksessa. Paikalle oli saapunut runsaasti kiinnostuneita kuulijoita. Tämän jälkeen alkoi varsinainen kartoitus Partalan auki kynnetyllä pellolla. Pintapoiminta ja metallinpaljastimella työskentelyä suoritettiin kahden viikon ajan arkeologi Juha Ruohosen ohjauksessa, aina kuin sää suinkin salli. Ensimmäisellä […] Read more»

Juvan risti

marraskuu 15th, 2017 | By admin | Posted in Juvan risti

Partala-hankkeen arkeologisissa tutkimuksissa tehty, huomiota herättänyt esinelöytö on peltoalueelta löytynyt ristiriipus, jota on ryhdytty kutsumaan ”Juvan ristiksi”. Esine on valamalla valmistettu, sakaroiden päistä levenevä tasavartinen ristiriipus, joka on koristeltu yhdeltä puolelta. Ristin koko on n. 4 x 3,5 cm ja se on valmistettu tina-hopea-kupariseoksesta. Ristin omaperäiselle ornamenttiaiheelle ei tunneta muualta vastinetta. Koristeluun on käytetty kansanomaista, ristikkäin kulkevaa nauhapunoskuviointia. Ristin omaperäiselle […] Read more»

Partala-Hanke

marraskuu 15th, 2017 | By admin | Posted in Partala-hanke

Partalan kartano elää parhaillaan muutosvaihetta, jossa sille etsitään identiteettiä. Juvalaiset joutuvat puntaroimaan Partalan käyttöä nyt ja tulevaisuudessa. Partalan historiallisesti arvokasta aluetta halutaan kehittää Juvan maaseutupitäjän käyntikortiksi, joka palvelee alueen kulttuuritoimijoita, matkailua sekä muuta elinkeinoelämää. Partala-hankkeen tarkoituksena on päivittää ja täydentää Juvan kunnan omistuksessa olevan Partalan kartanon historia tähän päivään historiantutkimuksen ulkopuolelle jäävin menetelmin. Hanke tulee olemaan kolmivuotinen, sekä arkeologian että […] Read more»

Yhteystiedot

marraskuu 15th, 2017 | By admin | Posted in Yhteystiedot

Hankkeen koordinointi: Kulttuuriohjaaja Laura Partamies 0400 136 176 laura.partamies[at]juva.fi Kansatieteen osio: FM, kansatieteilijä Kirsi Vertainen 040 590 69 59 kirsi.vertainen[at]elisanet.fi Arkeologinen osio FM, arkeologi Juha Ruohonen 0400 516 352 jukaru[at]utu.fi Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat: Juvan kotiseutu- ja museoyhdistys, Juvan kulttuuri ry, Juvan MTK Read more»

Partalan kirjallinen historia alkaa Juvan seurakunnan perustamisesta

marraskuu 15th, 2017 | By admin | Posted in Historia

Partala on saanut nimensä Partasten suvusta. Jo keskiajalta tunnetaan Juvalta nimismies Juho Partanen. Hän oli niiden pitäjänmiesten joukossa, jotka sopivat piispa Maunu Tavastin kanssa Juvan seurakunnan perustamisesta 19.1.1442. Partasten asuinpaikka oli Männynmäen Partala, jonka asukas Yrjö Parta mainitaan Juvan ensimmäisessä maakirjassa vuodelta 1541. Read more»

Omavarainen kuninkaankartano

marraskuu 15th, 2017 | By admin | Posted in Historia

Nimi kuninkaankartano on peräisin Kustaa Vaasan ajoilta. Ruotsi-Suomen kuninkaan perustamien kuninkaankartanolaitosten tarkoituksena oli alun perin toimia voutien asuinpaikkoina, 155 Savon kuudessa hallintopitäjässä jokaisessa oli oma vouti. Lisäksi näiden kruunun viljelys- ja karjakartanoiden tarkoitus oli toimia aikansa mallitiloina sekä tehostaa verotusta ja voutien tiukempaa valvontaa suuressa emäpitäjässä. Mukana oli myös puolustuksellinen näkökanta. Uuden ajan alussa Savo pysyi rajamaana ja rajanveto oli […] Read more»

Kuninkaankartanoajan loppu ja levottomat ajat: Partalan siirtyminen Poppiuksen suvulle

marraskuu 15th, 2017 | By admin | Posted in Historia

Kustaa Vaasa oli suunnitellut kuninkaankartanoita kruunun tuottaviksi mallitiloiksi, mutta hyvästä tarkoituksestaan huolimatta ne tuottivat vain tappiota. Veropäivätyötkin kuluivat hukkaan kartanoiden viljelyssä. Valtakunta olisi hyötynyt todennäköisesti enemmän töistä rajalinnoitusten rakentamisessa ja vahvistamisessa. Ei siis ollut ihme, Kustaa Vaasan seuraaja Erik XIV kiirehtikin heti ensimmäisenä hallitusvuotenaan 1561 antamaan määräyksiä näiden tappiollisten mallitilojen lopettamisesta. Partalan toiminta kuninkaankartanona loppui saman vuoden syksyllä Mikkelinpäivän aikaan. […] Read more»

Kauppiaalta kunnalle

marraskuu 15th, 2017 | By admin | Posted in Historia

Partala myytiin lopulta vuonna 1890 kauppias Albin Valkoselle, joka viljeli Partalaa lähes 30 vuotta. 1919 Juvan kunta osti Partalan kauppahinnalla 2.5 miljoonaa markkaa. Joitakin vuosia aikaisemmin kunta oli ostanut lähellä olevan Tirrolan tilan ja yhteisviljelyssä olevat tilat käsittivät 1920-luvun alussa 1.1667 manttaalia ja olivat pinta-alaltaan yhteensä 1558 hehtaaria. Varsinkin sotien jälkeen pinta-ala supistui, alueita otettiin asutuskäyttöön, esimerkiksi viereinen asutusalue tunnetaan […] Read more»

Luomututkimuslaitoksen aika ja museotoiminnan keskittyminen Partalaan

marraskuu 15th, 2017 | By admin | Posted in Historia

1985 Partalaan perustettiin luonnonmukaisen viljelyn tutkimus- ja koulutuskeskus, joka nimeksi tuli Maaseudun kehityskeskus Partala. Viisi vuotta myöhemmin Partala siirtyi osaksi Maatalouden tutkimuskeskusta. Juvan museo aloitti toimintansa 1951 vanhan hautausmaan vieressä olevassa pitäjän viljamakasiinissa, nykyisen 14-tien varrella. Pian viljamakasiinin tilat kävivät puutteellisiksi esinelahjoitusten määrän kasvaessa. Isommista maatalousesineistä muodostettiin ensin 1984 Partalan ulkorakennuksiin maatalousmuseo ja kolme vuotta myöhemmin 1987 Juvan museo siirtyi […] Read more»

Partala-hankkeen yleisöinfo arkeologisissa tutkimuksissa tehdyistä esinelöydöistä

marraskuu 15th, 2017 | By admin | Posted in Etusivu

Partala-hankkeen yleisöinfo arkeologisissa tutkimuksissa tehdyistä esinelöydöistä ja perehdyttäminen kaivauksilla työskentelyyn Juvan museolla (Huttulantie 1a Juva) 3.7. kello 10.00. Partala-hankkeen arkeologi Juha Ruohonen kertoo viime kesänä hankkeessa tehdyistä esinelöydöistä sekä perehdyttää kaivauksilla työskentelyyn. Suosittelemme osallistumaan tähän infoon, mikäli suunnittelet viettäväsi Partalan pelloilla useamman päivän arkeologista tutkimusta avustaen. Avoimet kuopat eli avoimien ovien päivä Juvan Partalassa 10.7.2017 kello 10.00-14.00 Kolmivuotinen Partalan tutkimus- […] Read more»