Juvan risti


Partala-hankkeen arkeologisissa tutkimuksissa tehty, huomiota herättänyt esinelöytö on peltoalueelta löytynyt ristiriipus, jota on ryhdytty kutsumaan ”Juvan ristiksi”.

Juvan risti – riipus. Kuva Muinaistutkimuksen tuki ry

Esine on valamalla valmistettu, sakaroiden päistä levenevä tasavartinen ristiriipus, joka on koristeltu yhdeltä puolelta. Ristin koko on n. 4 x 3,5 cm ja se on valmistettu tina-hopea-kupariseoksesta. Ristin omaperäiselle ornamenttiaiheelle ei tunneta muualta vastinetta. Koristeluun on käytetty kansanomaista, ristikkäin kulkevaa nauhapunoskuviointia. Ristin omaperäiselle ornamenttiaiheelle ei tunneta muualta vastinetta. Esine ajoittuu savokarjalaiseen ristiretkiaikaan 1100-1300 – luvuille. Tälle ajanjaksolle kuuluvia ristiriipuksia tunnetaan Suomesta yhteensä vain muutama kymmenen, eikä yksikään niistä muistuta Partalan löytöä. Ristiriipus antaa uutta tietoa Partalan alueen menneisyydestä ja on merkittävä lisä Suomen varhaishistoriaan.

Juvan juhlavuodelle on haluttu yhtenäinen, mutta paikallinen ilme, joka kuvaa myös pitäjän pitkää historiaa. Joten ei ihme, että Juvan rististä muotoutui heti ja luontevasti Juva 575 – juhlavuoden logo.

Sunnuntaina 22.1.2017 Juvan seurakunta juhlisti Juvan 575:ttä perustamispäivää jumalanpalveluksella ja päiväjuhlalla Juvan kirkossa. Päiväjuhlan juhlapuhetta oli pitämässä hankkeemme arkeologi Juha Ruohonen. Juhlassa julkistettiin, että Juvan rististä on muotoiltu riipus ja ensimmäinen luovutettiin juhlallisesti piispa Seppo Häkkisen vaimolle, piispatar Maria Häkkiselle.

Juvan rististä tehtyä riipusta voi ostaa Juvan kunnanviraston neuvonnasta sekä Muinaistutkimuksen tuki ry:n sivuilta osoitteesta http://smtt.fi.
Juvan kunnalla myynnissä on vain pronssista riipusta nyörillä. Muinaistutkimuksen tuki ry:ltä riipusta saa tilattuna myös ketjuilla pronssisena sekä hopeisena. Tarkemmat tilausohjeet löydän yllä olevan linkin takaa Muinaistutkimuksen tuki ry:n nettisivuilta.